de Oranje: een nationaal symbool
De levensloop van de Oranje is bijzonder; het schip nam tijdens zijn leven verschillende rollen en gedaanten aan. Van luxe droomschip eind jaren ‘30 gebouwd voor de lijndienst tussen Nederlands-Indië en Nederland, naar hospitaalschip tijdens de Tweede Wereldoorlog. Na de oorlog ‘repatrieerden’ talloze personen met de Oranje van Indonesië naar Nederland op weg naar een nieuw ‘thuis’. De tentoonstelling, opgebouwd uit twee delen, belicht zowel de geschiedenis van het schip als persoonlijke verhalen van ‘gerepatrieerden’.
Weinig Nederlandse schepen spreken zo tot de verbeelding als de Oranje: het grootste, mooiste en snelste passagiersschip dat ooit op een Amsterdamse werf werd gebouwd. De doop van het schip op 8 september 1938 door koningin Wilhelmina is met 10.000 genodigden dan ook een enorme happening. Als de Oranje op 4 september 1939 aan zijn eerste – en voorlopig ook zijn laatste – reis als passagiersschip begint, is de Tweede Wereldoorlog een feit. De lijndiensten op Nederland-Indië worden per direct gestaakt en de Oranje moet noodgedwongen van koers veranderen. Het schip transformeert in een drijvend hospitaal dat gewonde, geallieerde soldaten van het front weer veilig thuisbrengt. Vanaf 1946 wordt de Oranje langzaamaan weer ingezet als passagiersschip, maar de gloriedagen van de lijnvaart zijn dan al voorbij.
tot en met 18 juli 2019
De tentoonstelling ms Oranje | Koers gewijzigd is van 8 september 2018 tot en met 18 juli 2019 te zien in Het Scheepvaartmuseum en wordt mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds, het VSB Fonds en de BankGiro Loterij.
de doop van de ms Oranje
De Oranje was het grootste en snelste passagiersschip dat bij de Nederlandsche Scheepsbouw Maatschappij in Amsterdam van stapel liep. Althans, uiteindelijk. Het had heel wat voeten in de aarde om het schip daadwerkelijk te water te krijgen. Precies 80 jaar na zijn doop, krijgt het motorschip Oranje weer een vuurdoop, dit keer in de vorm van een tentoonstellingsopening op 8 september.
video - de doop van de ms Oranje
De doop van het passagiersschip Oranje op 8 september 1938 door koningin Wilhelmina is een enorme happening. Na de doop zou het schip soepel het IJ in moeten glijden, maar er gebeurde niets... Ruim een uur na het officiële moment gleed de Oranje eindelijk het water in. Wilhelmina sprak hierbij de woorden ‘een echte Oranje; die zijn stug’. Precies 80 jaar na de tewaterlating opent Het Scheepvaartmuseum de tentoonstelling ms Oranje | Koers gewijzigd.
ms Oranje | koers gewijzigd, het boek
Tegelijkertijd met de tentoonstelling verschijnt een fraaie publicatie. De uitgave is rijk geïllustreerd met foto's van het schip, het leven aan boord, het bijzondere interieur en de verhalen van oud-passagiers. Het boek is te bestellen bij uitgever W Books.